FaMiLjEn!

 

 

Våran familj består av:

 

mig, Yoanna

Yoanna

en kreativ energisk duracellkanin
med tusen järn i elden
som gör som björnen ibland,
går i ide.

 

Jag är även mamma till
3 små viktiga människor:

 

 

 

Vanessa

Vanessa

född -00
tjejen med de många namnen (8 st!!), smart med temperament precis som sin mamma.

 

 

 

Vilder

Vilder

född -04
en tänkare och filosof,
med ögonfransar som gör vilken tjej som helst avis!

 

 

 

Vilgot

Vilgot

född -05
energiknippe och en intensiv liten pajas,
föddes med ett litet kors i pannan mellan ögonen,
sägs att han är beskyddad,
kan behövas för han har en förmåga att hamna i trubbel och snubbel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sniglar fashinerar mig lite



Vet inte varför egentligen,
men de är lite coola, de med skal.

Äckliga å slemmiga men jag är impad, hur många bär sitt hem på ryggen???


Och kolla så läckert de trotsar tyngdlagen!!


Hittade ganska rolig info om sniglar, kopierar rakt av från denna sida



Snigelfakta


Sniglar, eller "Helix pompatia" som det heter på latin är väldigt vackra små djur.
Dock så är de inte särskilt populära av alla. Då endel ser de som inkräktare i sina trädgårdar. De försöker bekämpa sniglarna med alla möjliga hemska metoder, så kallade mordvapen. Sniglar äts av bla. myskankor, fransmän och Selén-pappor.


Sniglar förekommer i många olika färger, vanligast är svarta, bruna, gula och gråa sniglar. Det finns både sniglar med och utan skal, de med skal kallas ibland för snäckor.


Medellivsåldern för en normal racersnigel är två till tre år. Men ibland kan de bli ända upp till sex år, detta är dock väldigt sällsynt. Sniglarnas dräktighet varar i två veckor. Snigelungar kan som tidigast tas från sin mamma när de är fyra veckor gamla.


Sniglar har många användningsområden. De används i avel, till utställning,
snigelrace, hoppning och kel. Även till föda för endel :(.


Sniglar kan användas i avel upp till de är två till tre år gamla och kan få två till fyra kullar per år. Sin första kull kan de få som tidigast vid 3 månaders ålder, men de kan vara betydligt äldre än så.


Sniglarna får börja tävla när de är sex veckor gamla. Det finns ingen övre gräns, utan man får använda sitt sunda förnuft.



Att tänka på när du ska skaffa en snigel

Det finns endel att fundera över när man ska köpa en snigel.


Hane eller hona?
Tänk på att om du ska ha flera sniglar ihop så ska du ha två/flera av samma kön, annars blir det snigelungar. Honor är oftast lugnare och trevligare i tempramentet, medans hanar brukar vara ganska vilda men samtidigt snälla och mer förutsägbara än honor. Detta gäller dock inte alla utan det beror mycket på deras föräldrar.

Vad ska du ha snigeln till?


Ska du ha en snigel till utställning så gäller det att köpa en efter två fina renrasiga föräldrar, som är registrerade. Ska du ha en till snigelrace så kan du köpa en som är framavlad till just det. Samma gäller hopp. har du tänkt köpa en till föda så har du hamnat HELT FEL.


Snigelunge eller vuxen snigel?
Vuxna sniglar är bra på det sättet att man redan vet hur de blivit medans snigelungar är kul då man får växa upp med dem. Vill man ha en vuxen så kan man köpa en omplaceringsnigel.


Fundera även på om tiden och intresset finns där och om du har plats och pengar. Lyckligt nog så behöver inte sniglar så mycket tid och plats. Dock så behöver de mat och sällskap (antingen av dig eller av annan snigel) och någon typ av motion. Mat är inte heller så dyrt, då sniglar äter det mesta, i form av blad, grönsaker m.m.




Snigelrace


Snigelrace är en mycket rolig och sällskaplig sport, som går ut på att sniglarna ska raca en viss sträcka på så snabb tid som möjligt. Man tävlar mot flera andra sniglar, olika många beroende på hur stor tävlingen är, och fortast i mål vinner.
Det finns ett särskilt klassningssystem i snigelrace, vilket är följande:


Juniorklass - här tävlar alla från 6 veckor upp till 18 veckor.



Klass 1 - här tävlar alla äldre än 18 veckor



Klass 2 - här tävlar de som kommit under en viss tid i klass 1 tre gånger


Klass 3 - här om man kommit under en vis tid i klass 2 sju gånger


Veteran - här tävlar alla sniglar som är över 2 år. Hur länge de fortsätter tävla är upp till var och en.


Denna sport är otroligt trevlig och rekomenderas varmt till alla snigelintresserade!


Snigelarter



Spansk skogssnigel
- Arion Lusitanicus
Den spanska skogssnigeln brukar kallas mördarsnigel, ett smeknamn den fått genom sitt aggressiva och delvis kannibaliska beteende. Den är allätare, den äter upp alla sorters grödor och prydnadsväxter, och har därför kommit att bli väldigt inpopulär. I Danmark kallas den för "dräparsnigeln". Den förökar sig väldigt fort.


En spanska skogssnigel blir ca 8 - 13 cm. Till färgen är den oftast mörkt brunröd, men det varierar starkt alltifrån nästan svart över alla bruna och röda färgnyanser till orangegul. Som ungdjur kan de ha mörka sidoband, med ett orange fält över, vilket är något de oftast saknar som vuxna.


Arten härstammar ursprungligen från Iberiska halvön (Spanien och Portugal). Under 1970-talet spreds snigeln över stora delar av Väst- och Mellaneuropa. 1975 hittades den först i västra skåne. Framtill mitten av 1980-talet så spreds den långsamt men de sista 10 åren har spridningen skett mycket snabbt. Den har i Sverige inga naturliga fiender, dock är den populär bland myskankor.


Arten lever vilt, och förekommer främst i Malmö, Göteborgstrakten och Stockholm. Vad jag vet, så avlar ingen på denna art.



Pantersnigel
- Limax maximus


Pantersnigeln har fått sitt namn eftersom den i de flesta fall är tydligt fläckmönstrad i svart-grått-vitt.
Den varierar mycket i utseende, och kan ibland vara enfärgat grå till gråsvart.


Arten härstammar från Mellaneuropa. Vilt påträffas den främst i trädgårdar, parker och på kyrkogårdar. Pantersniglarna äter huvudsakligen multnande växtmaterial, t ex rutten frukt, matrester, as, kadaver, hundlort och gödsel. De har mycket väl utvecklat luktsinne och dras till föremål med starka och obehagliga lukter. Komposthögar brukar vara favorittillhåll.


Pantersnigel förekommer bland uppfödare, men är inte särskilt vanlig. Den blev godkänd 19??.
Används främst i utställning och avel, möjligen även i race.



Svart skogssnigel - Arion ater
En stor, väldigt vanlig snigel. Trivs i regnigt och fuktigt väder. De kan bli upp till 15 cm långa. De är vanligen svarta. Det finns exemplar som är nästan vita, eller vita med svart rygg. Det förekommer också att de kan vara grå eller bruna.


Dessa sniglar lever av svamp, gröna växter och multnande växtdelar. Denna art har funnits länge i Sverige.

Denna art är ganska vanlig bland uppfödare. Används i race, utställning och avel. Den var en av de första arterna som godkändes.



Limax cinero-niger

Oftast svart. Påminner om svart skogssnigel, men är mer långsmal och har en knöl baktill. Denna art lever av både vegetabilisk och animalisk föda. Har funnits länge i Sverige.


Röd skogssnigel - Arion rufus
Denna snigelart är vanligen mörkt tegelröd, men den kan variera i färg. Kan vara nästan svart. Den trivs i lövskog, och sprids bara långsamt. Det är en vacker snigel som inte orsakar någon nämnvärd skada i trädgården. Den kan bli upp till 15 cm lång.
Röd skogssnigel kommer ursprungligen från Centraleuropas lövskogar.


Det första fyndet i Sverige gjordes i Slottsskogen i Göteborg. Snigeln hade antagligen hamnat i Göteborg med importerade växter som köpts in till Slottsskogen. Den har även setts på Öland, i Stockholmstrakten, i Närke, Östergötland och Skåne.


Denna art förekommer bland uppfödare, och används främst inom utställning och avel.



Åkersnigel - Deroceras reticulatum
Åkersnigeln är ljus med grått rutmönster och är ganska liten, 2-6 cm.
Denna art är inhemsk i Sverige och är mycket vanlig i trädgårdar. När den uppträder i stort antal kan den göra ganska stor skada både på prydnadsväxter och grödor.


Dessa sniglar är små och kvicka. De förekommer bland uppfödare, men är inte så vanliga, då de flesta föredrar lite större sniglar.


Slämmisk Jätte
-
En väldigt stor snigel. Den är ungefär 25 cm stor, kan variera mellan 20 - 30 cm. Den är godkänd i alla färger, och förekommer i alla möjliga häftiga färgvarianter.


Denna rasen är framavlad, genom korsning av olika stora raser. Den förekommer alltså inte vilt. Detta är en förhållande vis ny art.
Slämmiska jättar är kända för deras trevliga temprament, och lämpar sig väl till utställning, kel, samt avel. Dock inte till race. Den föds upp av flertalet uppfödare, men är inte så väldigt vanliga.



Golden Slem
-



Brun skogssnigel - Arion subfuscus
Den är allätare och är mycket vanlig i all svensk skogsmark. I norra Sverige är det i stort sett den enda snigelart som lever i skogen. Den och dess nära släktingar är vanliga bland salladshuvuden. Skogssnigeln tycker mycket om groddplantor av tall och gran, som den väljer före annan föda.


Skogssniglarna finns i så gott som all skogsmark oavsett om det är torrt eller fuktigt, men eftersom sniglarna är uttorkningskänsliga, är deras aktivitet starkt beroende av fuktigt och svalt väder. Vid torrt väder gömmer de sig under stenar och stubbar, men även om dagarna är varma kan de vara ute på kvällarna om det bildas dagg. De är mest aktiva på natten.



Sibirisk Vintersnigel
Denna snigelras är större än de flesta, men mindre än Slämmisk Jätte. Den brukar vara mellan 10-15 cm, och är endast godkänd i färgerna grå, vit/grå, röd och röd/brun. Sibiriska Vintersniglar är tåliga sniglar med ett eldigt temperament, och de passar oftast inte så bra till kel eftersom de är väldigt energiska, och därmed perfekta till race.


Denna ras förekommer vilt i Sibirien och nordvästra delen av Ryssland, och är inte framavlad av människor. Det är en tålig ras som klarar upp mot -50 graders kyla och den trivs bäst i snö, blåst och kyligt väder. Rasen är vanlig i framförallt Ryssland, men det finns några än så länge få uppfödare av den i Sverige.


Afrikansk Jättesnigel
-
Info kommer.


Liten dvärgsnigel -
Info kommer.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0